Waddinxveen

Waddinxveen

Stroopwafeldorp

Het dorp aan de Gouwe. Bekend om haar hefbrug. Maar zeker ook om de heerlijke stroopwafels, hoewel Gouds genoemd, met z’n duizenden uit de bakkerijen hier in Waddinxveen geproduceerd. Verkocht onder haar 25.000 tellende inwoners en tot ver daar buiten.

Geschiedenis Waddinxveen

De gemeente Waddinxveen kent zijn ontstaan vermoedelijk meer dan 750 jaar geleden. In 1233 wordt het gebied onder de naam ‘Waddinxvene’ voor het eerst genoemd in een verkoopsakte. Oorspronkelijk bestond de gemeente Waddinxveen uit drie dorpen: Noord Waddinxveen, Zuid Waddinxveen en Bloemendaal.

Noord Waddinxveen had zijn kern bij de Dorpstraat. Zuid Waddinxveen was gelegen bij de Brugkerk, deze kerk werd gedeeld over de drie kernen. En Bloemendaal lag ten oosten van de Gouwe, tegen Gouda aan. Ten tijde van Franse overheersing werden deze drie gemeente samengevoegd. Nadat de Fransen in 1813 het land verlieten duurde het nog meer dan 50 jaar voordat Noord en Zuid definitief besloten samen te gaan. De gemeente Bloemdaal werd verdeeld tussen Waddinxveen en Gouda.